Erik Westbergs Vokalensemble, Katarina Barruk och Kim Hellgren

Eric Ericson-eleven och professorn vid Musikhögskolan i Piteå, Erik Westberg, hans vokalensemble, artisten Katarina Barruk

och violasten Kim Hellgren i en hyllningskonsert till Eric Ericson (1918-2013).

Erik Westbergs Vokalensemble har valt att lägga tyngdpunkten på uruppföranden av musik som skrivits direkt för ensemblen. Tre av verken vi får höra framförs här för första gången. Konserten är vokalensemblens hyllning till Eric Ericson och hans främjande av den nyskapande körmusiken.

Konserten inleds med det högromantiska Philharmonie av Andreas Hallén. Mirjam Tally har med Vårtidens Ljus (2017) för kör och crotales och text av Nils-Aslak Valkeapää, komponerat ett verk där visselljud, viskanden och sjungna partier skapar en förtätad och nästintill filmisk karaktär. Jan Sandström, vokalensemblens mångårige ”huskomponist” skriver sitt senaste verk till vokalensemblen i nära samarbete med den karismatiska samiska artisten Katarina Barruk. Verket har alla förutsättningar att bli berörande. Kaija Saariahos verk Sombres miroirs för viola och högtalare har i sin tur inspirerat Staffan Storm till beställningsverket Nachtregen för kör och viola utifrån en text av Else Lasker Schüler. Johannes Pollak, som nyligen har tagit examen i master/komposition, arbetar på ett femsatsigt verk för kör a cappella där virtuosa och rytmiska element står i förgrunden. Texten är hämtad ur Aischylos Eumeniderna. Konserten avslutas med Veljo Tormis folkmusikaliska Helletused.

Kim Hellgren, viola är verksam som orkester-och kammarmusiker med framträdande soloinsatser vid ett flertal nationella och internationella festivaler. Hon spelar i Norrbotten NEO sedan 2010.

Sångerskan Katarina Barruk, uppvuxen i Storuman men numera bosatt i Umeå, har de senaste åren seglat upp som en ny stjärna på himlen av samiska artister. Hon släppte sitt debutalbum Báruos i september 2015.

Katarina är en av de få unga samer som idag talar umesamiska flytande, ett språk som är ett av de mest hotade språken i världen. Umesamiska är det språk hon sjunger sina egenkomponerade sånger på.

2012 utnämndes hon till årets unga artist på urfolksfestivalen Riddu Riddu i Kåfjord, Norge och hon fick Umeå sameförenings ungdomsstipendium 2013.

Andreas Hallén– Philharmonie
Mirjam Tally– Vårtidens Ljus (2017) för kör och crotales, text Nils-Aslak Valkeapää
Jan Sandström– beställning/uruppförande med Katarina Barruk
Katarina Barruk – solo
Kaija Saariaho Sombres miroirs för viola-solo och högtalare sats 1 samt
Staffan Storm – beställning/uruppförande
Johannes Pollak– beställning/uruppförande för kör och viola
Tormis – Helletused

 

Biljett:
150:-/100:-

Laddar Karta...

Date/Time
19/10/2018
19:00

Location
Eric Ericsonhallen


2018-06-27T12:27:04+00:00 19 October, 2018|Eric Ericsonåret, Konsert|