Erik Westbergs Vokalensemble, Katarina Barruk och Kim Hellgren

Eric Ericson-eleven och professorn vid Musikhögskolan i Piteå, Erik Westberg, hans vokalensemble, artisten Katarina Barruk och violasten Kim Hellgren i en hyllningskonsert till Eric Ericson (1918-2013).

Erik Westbergs Vokalensemble har valt att lägga tyngdpunkten på uruppföranden av musik som skrivits direkt för ensemblen. Tre av verken vi får höra framförs här för första gången. Konserten är vokalensemblens hyllning till Eric Ericson och hans främjande av den nyskapande körmusiken.

Konserten inleds högromantiskt med Philharmonie av Andreas Hallén.  Mirjam Tally har med Vårtidens Ljus (2017) för kör och crotales och med text av Nils-Aslak Valkeapää, komponerat ett verk där visselljud, viskanden och sjungna partier skapar en förtätad och näst intill filmisk karaktär. Jan Sandström, vokalensemblens mångårige ”huskomponist” har skrivit sitt senaste verk, Suv dehte, i nära samarbete med den samiska artisten Katarina Barruk. Kim Hellgren framför Kaija Saariahos Sombres miroirs ur Vent nocturne för viola och högtalare, ett verk som i sin tur har inspirerat Staffan Storm till beställningsverket Nachtregen med text av Else Lasker Schüler. Johannes Pollak, som nyligen har tagit en konstnärlig master i komposition har komponerat det femsatsigt verket Fear No More the Heat of the Sun för kör och viola med text av William Shakespeare. Konserten avslutas med Veljo Tormis det folkmusikaliska körstycket Helletused.

Kim Hellgren, viola är verksam som orkester-och kammarmusiker med framträdande soloinsatser vid ett flertal nationella och internationella festivaler. Hon spelar i Norrbotten NEO sedan 2010.

Sångerskan Katarina Barruk, uppvuxen i Storuman men numera bosatt i Umeå, har de senaste åren seglat upp som en ny stjärna på himlen av samiska artister. Hon släppte sitt debutalbum Báruos i september 2015.

Katarina är en av de få unga samer som idag talar umesamiska flytande, ett språk som är ett av de mest hotade språken i världen. Umesamiska är det språk hon sjunger sina egenkomponerade sånger på.

2012 utnämndes hon till årets unga artist på urfolksfestivalen Riddu Riddu i Kåfjord, Norge och hon fick Umeå sameförenings ungdomsstipendium 2013.

 

  • Andreas Hallén– Philharmonie
  • Mirjam Tally– Vårtidens Ljus
  • Jan Sandström– Suv dehte. Uruppförande med Katarina Barruk
  • Katarina Barruk – solo
  • Kaija Saariaho Sombres miroirs, första satsen ur Vent nocturne
  • Staffan Storm – Nachtregen. Uruppförande
  • Johannes Pollak– Fear No More the Heat of the Sun. Uruppförande
  • Veljo Tormis – Helletused

Konserten sker i samarbete med Lund Choral Festival

Biljett: 150:- / 100:-

Laddar Karta...

Date/Time
19/10/2018
19:00

Location
Eric Ericsonhallen


2018-10-09T10:25:43+02:00 19 October, 2018|Eric Ericsonåret, Konsert|