Eric Ericsonhallen

I den underbara Eric Ericsonhallen genomför stiftelsen Eric Ericson International Choral Centre (EIC) de flesta av sina egna produktioner. Det är ett gammalt kyrkorum som lämpar sig särskilt väl för körsång men också för orkester, opera, jazz, pop och folkmusik. Det är alltså en användbar plats för körer, ensembler och orkestrar som inte är knutna till en viss kyrka men EIC välkomnar naturligtvis Stockholms kyrkors körer också.

EIC har ett nära samarbete med Skeppsholmsgruppen som hyr ut hallen för event.

Den nuvarande byggnaden stod klar 1842 och hette ursprungligen Carl Johans kyrka. Den avsakraliserades 2001 för att användas för ickereligiösa ändamål. 2009 tog Stiftelsen Carpe Vitam över driften av lokalen, tillsammans med EIC, efter initiativ av Eric Ericson och Peder Wallenberg.

Konserter och festivaler

EIC arrangerar egna konserter för körer och annan musik, ofta i samarbete med andra aktörer.
Några exempel sedan starten:

  • Internationell körserie 2014 med tre gästande körer i Eric Ericsonhallen, den kanadensiska Cantus Vocum Chamber Choir, den baltiska ungdomskören Balsis och den australiska vokalgruppen The idea of North.
  • 2017 samarbetade EIC med Moderna Museet och genomförde ”The Cleaner” en kör och publikdeltagande performance i samband med Marina Abramovics retrospektiv som drog en publik på över 7000 personer under 7 dagar.

  • Konsertperformance serien 360° med olika ensembler och artister har genomförts 8 gånger. Bland medverkande kan nämnas bulgariska kören Perunika, Mats Bergström – gitarr, Moonlet duo, Mattias Ståhl – vibrafon, sceniska kören VoNo, improvisationsgrupperna Format och Songs of the Moment och danskollektivet Melo.

  • “Barn sjunger för Barn” är ett samarbete, där musikklasser från Stockholm får träffa en musikklass från en annan del av landet, och sjunga för varandra och tillsammans i en gemensam konsert. Överskottet från konserterna går till Barncancerfonden. Projektet har pågått sedan 2012. https://www.barncancerfonden.se/18589/

  • Varje höst arrangerar EIC Eric Ericsondagen – en hyllning till körrörelsen och Eric Ericsons anda. Under dagen delas det ut priser och stipendier och dagens fylls av olika typer av körsång. 2021 medverkade Gunnar Eriksson.

  • Kulturnatt Stockholm är ett årligt återkommande evenemang och brukar bjuda på en “körmaraton” med många och olika körer som avlöser varandra i sex timmar, från klockan 18.00 till midnatt. Det är ett uppskattat inslag i Kulturnatt Stockholm och lockar ca 3 000 besökare varje år.